Amberboom

De amberboom of liquidambar styraciflua is vooral geliefd vanwege zijn schitterende herfstkleuren. In de herfst verandert het bladerdak in een kleurenspel variërend van rood tot geel en oranje. Deze boom wordt dan ook niet voor niets de ‘Indian Summer’ boom genoemd. De vorm van de bladeren van de amberboom is een beetje vergelijkbaar met die van een esdoorn, als een ster met vijf punten, alleen zijn de bladeren dieper ingesneden. In de winter verliest hij al zijn bladeren. De bast bevat gele hars die op amber lijkt, hier dankt de boom zijn naam dan ook aan. Een amberboom herken je daarnaast aan zijn kurklijsten, grillige takken, typische geur en hangende, bolvormige vruchthoofdjes met puntige uitsteeksels.

Een amberboom kan in zijn natuurlijke habitat tot wel 40 meter hoog worden! Omdat de leefomstandigheden in Nederland voor de amberboom minder ideaal zijn, zal hij bij ons kleiner blijven, namelijk zo’n 20 meter. Daarnaast groeit hij langzaam. Idealiter staat de amberboom in de zon of halfschaduw in normale tuingrond. Hij is wel wind of zeewindgevoelig, dus plaats hem altijd op een beschutte plek. Plaats de boom de eerste vijf jaar met een boompaal voor de stevigheid. Bij een strenge vorst verliest de liquidambar styraciflua al zijn blad in één keer.

Liquidambar styraciflua of amberboom kopen

Je kunt een amberboom kopen in verschillende varianten en formaten, zoals een struik of amberboom leiboom. De liquidambar styraciflua gumball bijvoorbeeld groeit in een bolvormige kroon op een stam, de liquidambar styraciflua worplesdon wordt zo’n 8 meter hoog. Hoewel een amberboom langzaam groeit, kan hij wel te groot worden voor de gemiddelde tuin, dus let goed op welke amberboom je gaat kopen. Een amberboom is uitstekend te combineren met een taxushaag of buxuswolk of met een bodembedekker als maagdenpalm of klimop.

Je kunt het hele jaar door een amberboom kopen. Van november tot en met april kun je ook een amberboom kopen met kale wortels en kluit, uit de volle grond. Je kunt de boom ook het hele jaar door planten, behalve als het vriest. Niet iedere boom hoeft gesnoeid te worden. De liquidambar styraciflua worplesdon bijvoorbeeld wel, de liquidambar styraciflua gumball niet. Wil je zeker weten dat je amberboom niet te groot wordt? Kies dan voor een amberboom die als struik gekweekt is. Zo kun je toch genieten van de spectaculaire herfstkleuren!  

Er zijn 1 bomen gevonden

Filteren
Sitemap Blogs
© 2024 — bomenonline.nl — development by Harris Software