Perzikbomen

De perzikboom is een boom die je vooral in landen rond de Middellandse zee aantreft. De vruchten hebben veel zon en warmte nodig, net als nectarinebomen. Toch doet de perzikboom in Nederland het ook vrij goed. Zeker in warme zomers draagt de boom veel vrucht.

Het kiezen van een perzikboom

Een perzikboom kopen is makkelijker dan bij de meeste fruitbomen. Dat komt omdat er eigenlijk maar enkele perzikbomen soorten zijn. Het bekendst is de Prunus Persica, die de bekende zachte perziken geeft. Deze boom wordt meestal geënt op een onderstam. De groeiwijze en het tempo van de groei wordt bepaald door de onderstam. De ene perzik groeit daardoor in een ander tempo dan de andere perzik. Dat is dus wel een keuze die je moet maken als je een perzikboom koopt: welke groei wil je vooral?

De verschillende groeiwijzen

De groeiwijze van de perzik kan dus verschillen. De perzikboom is familie van de kersenboom en de groeiwijze lijkt veel op elkaar. Veel geënte perzikbomen groeien vrij langzaam. Ze worden geënt op een laagstam, waardoor ze meestal klein blijven. Er zijn ook schattige mini perzikbomen die het goed doen naast het terras. Een perzikboom groeit van nature vanzelf met een bolle kroon. Hij moet wel af en toe wat gesnoeid worden, maar de snoei is veel minder rigoureus dan bij een appelboom. De snoei vindt plaats na de oogst, zoals bij alle steenvruchten.

De perzikboom in Nederland

De perzikboom doet het redelijk goed in Nederland. Wel stelt de perzikboom in Nederland eisen aan zijn plekje. Hij groeit niet zomaar overal. Het beste is een beschutte plaats, waar veel zonlicht komt. De boom mag ook in de zomer gerust in de felle zon staan. Dat bevordert de vruchtengroei en de zoetheid van de perziken. De boom moet niet teveel wind staan, dus staat hij het best in een zonnige hoek van de tuin. In principe is de perzikboom in Nederland goed winterhard, al verliest hij zoals alle fruitbomen zijn blad.

De bestuiving van perzikbomen

Vrijwel alle perzikbomen zijn zelfbestuivend, ook wilde perzikbomen. Ze doen dit in royale mate, waardoor de opbrengst even goed is met één boom als wanneer je meerdere bomen hebt. Veel notenbomen zijn ook zelfbestuivend, maar presteren veel beter als er ook sprake is van kruisbestuiving. Dat is dus bij perziken niet nodig. De perzikboom trekt veel insecten aan zoals bijen, hommels en vlinders. De bloesem kan heerlijk zoet ruiken, maar is soms vrijwel geurloos. De vruchten gaan wel zoet ruiken en je kunt ze heerlijk rijp en vers van de boom plukken aan het eind van de zomer.

Tips bij het kopen van een perzikboom

Een perzikboom kopen is minder ingewikkeld dan de meeste andere fruitbomen. Er is wat minder keus, maar de bomen die er zijn doen het meestal heel goed in Nederland. Heb jij een mooi en beschut plekje over in je zonnige tuin? Dan kies je een mooie perzikboom! Zo heb je een mooie boom om naar te kijken én je krijgt er heerlijke zoete vruchten van.

Er zijn 1 bomen gevonden

Filteren
Sitemap Blogs
© 2024 — bomenonline.nl — development by Harris Software