Japanse sierkers (prunus serrulata)

De Japanse sierkers (prunus serrulata) is, in tegenstelling tot groenblijvende bomen, een bladverliezende boom. Maar als de sierkers uitbundig in bloei staat, is het één van de meest mooie bomen om naar te kijken. Het is de eerste bloeiende boom van het seizoen. Een boom die je tuin direct kleur geeft!

De Japanse sierkers boom wordt geënt op een onderstam van de zoete kers (prunus avium). Hij is in verschillende stamhoogtes verkrijgbaar. In het late najaar verschijnen er geurende, (licht)roze of witte bloemen. De meeste soorten geven echter niet of nauwelijks vruchten. Net na of tijdens de bloei loopt de sierkers uit met langwerpige tot ovale, in een smalle punt uitlopende, donkergroene bladeren. In de herfst kleuren deze bladeren oranje en rood en daarna vallen ze af.

Japanse sierkers kopen

Je kunt verschillende varianten van de Japanse sierkers kopen. In totaal wel zo’n honderd soorten, waardoor je voor iedere (kleine) tuin een Japanse sierkers kunt kopen. De ‘amonagawa’ is bijvoorbeeld een smalopgaande Japanse sierkers die in een kleine tuin perfect past, de ‘autumnalis’ heeft witte bloemen en de ‘nigra’ is een Japanse sierkers als struik(vorm).

Je kunt de Japanse sierkers het beste op een vochtige, goed doorlaatbare grond planten in de volle zon. Meng wat aanplantgrond met de bestaande grond om ervoor te zorgen dat de boom sneller aanslaat. Vriest het in het voorjaar nog ‘s nachts? Dan kunnen de bomen die in de wind staan vorstschade oplopen in hun bloei. Vergeet ook de boompaal niet, om de eerste vijf jaar te voorkomen dat de boom omwaait bij harde wind. Je kunt een Japanse sierkers het hele jaar door kopen in een pot en van half oktober tot eind april met een kale wortel en kluit. Kijk ook eens naar onze andere soorten prunus!

Enkele populaire varianten:

- Treur-sierkers op stam

- Dwergsierkers op stam

- Lei-sierkers

- Daksierkers

Er zijn 0 bomen gevonden

Filteren
Sitemap Blogs
© 2024 — bomenonline.nl — development by Harris Software