Notenbomen

De notenboom is er in heel erg veel soorten. Waar alle appelbomen alleen appels kunnen dragen, zijn er notenbomen die heel verschillende noten voortbrengen. Zo heb je walnotenbomen, Chinese notenbomen, tamme kastanjes, hazelaars en ga zo maar door. Elke notenboom heeft zijn eigen kenmerken en draagt aparte vruchten. Dit moet je weten als je een notenboom in de tuin wilt planten!

Notenbomen soorten: eetbaar of niet eetbaar?

Er zijn zoals gezegd heel veel soorten notenbomen. Deze notenbomen soorten kun je onderscheiden in eetbare en oneetbare vruchten. Bepaalde noten kun je heel goed eten als ze rijp zijn. Zo zijn walnoten en hazelnoten heel lekker om te eten als ze eenmaal van de boom af vallen. Je kunt de noten ook op een droge plaats bewaren. Andere notenbomen leveren geen eetbare noten op. Zo is de Chinese notenboom een heel mooie sierboom, maar kun je de noten niet eten. Je kunt er zelfs ziek van worden!

Zelf een notenboom kweken

Je kunt als je dat wilt ook zelf een notenboom kweken. Wat je nodig hebt is een verse noot en een heleboel geduld. De meeste noten ontkiemen nadat ze een winter in de grond hebben gezeten, behoorlijk ondiep. Daarna beginnen ze langzaam te ontkiemen. Het kan heel wat jaren duren voordat je een boom van redelijk formaat hebt. En het duurt minimaal 4-8 jaar voordat de notenboom zelf vrucht gaat dragen. Je kunt daarom beter gewoon een notenboom kopen als je er graag een in de tuin wilt hebben. De boom is dan nog jong, maar kan wel al vruchten gaan dragen.

Kleine en grote notenbomen

De maat van de boom is afhankelijk van de soort notenboom en het ras. Er zijn bijvoorbeeld geen kleine kastanjebomen, deze worden eigenlijk altijd behoorlijk groot. Maar er zijn wel kleine hazelaars, die er heel lang over doen om groot te worden. Er zijn maar weinig echt kleine notenbomen: langzaam groeiende rassen worden uiteindelijk ook ‘echte’ bomen van 4-6 meter hoog, terwijl de snel groeiende rassen wel 20 meter hoog kunnen worden. Ook de Japanse notenboom groeit maar heel langzaam, al kan hij dat wel erg lang volhouden. De Japanse notenboom kan meer dan 1000 jaar oud worden, al zal hij dat waarschijnlijk in jouw achtertuintje niet bereiken.

Wat je moet weten over de snoei

Een groot voordeel van notenbomen is dat ze alleen onderhoudssnoei nodig hebben. De meeste soorten groeien van nature omhoog en hoeven eigenlijk niet gesnoeid te worden. Heel af en toe kun je de takken wat inkorten of kun je ervoor kiezen om een zware tak weg te nemen. De bomen hebben echter geen van alle een jaarlijkse snoei nodig zoals de andere fruitbomen zoals de perenboom wel moeten hebben. Vrijwel alle notenbomen laten in de winter hun blad vallen, zoals alle fruitbomen dat doen.

Tips bij het kopen van een notenboom

Een notenboom kopen betekent dat je eerst moet uitzoeken welke noten je wilt. Je kunt gaan voor niet eetbare noten, omdat je de boom zo mooi vindt. Maar er zijn ook diverse soorten notenbomen met eetbare noten. De meeste notenbomen zijn wel (licht) zelfbestuivend, maar ze doen het vaak beter als er een andere notenboom in de buurt staat. Toch zullen ze vrijwel allemaal vrucht dragen als ze alleen staan.

Er zijn 5 bomen gevonden

Hazelaar (corylus avellana "Rode Zeller") notenboom

Hazelaar (corylus avellana "Rode Zeller") notenboom Het blad van deze hazelaar is vooral een opvallende factor. Het blad verschijnt groen maar neemt al snel een bruinrode kleur aan. Een prachtige, opvallende kleur tussen het voorjaar- en zo...

Levertijd: 2 - 5 werkdagen — verzending: € 5,99
€ 24,70 bij Tuinexpress.nl

Hazelaar (corylus avellana “Cosford”) notenboom

Hazelaar (corylus avellana “Cosford”) notenboom Dit is een van de meest populaire hazelnootsoorten. Dit omdat deze hazelaar zorgt voor zeer smaakvolle hazelnoten en al jong voor een goede opbrengst zorgt. De hazelaar is eenhuizig. De katj...

Levertijd: 2 - 5 werkdagen — verzending: € 5,99
€ 24,70 bij Tuinexpress.nl

Hazelaar (corylus avellana “Webb's Prize Cob”) notenboom

Hazelaar (corylus avellana “Webb's Prize Cob”) notenboom Hazelnoten zijn een geliefde snack bij mensen, maar ook dieren smullen van deze noten. De hazelaar is een van de eerst bloeiende planten, wat vorst trekt hij zich niets van aan....

Levertijd: 2 - 5 werkdagen — verzending: € 5,99
€ 24,70 bij Tuinexpress.nl

Hazelaar (corylus avellana "Halle'sche Riesen") notenboom

Hazelaar (corylus avellana "Halle'sche Riesen") notenboom De naam zegt het eigenlijk al, deze hazelaar levert reuze hazelnoten op. De hazelnoot is tweehuizig. Dat betekent dat de hazelaar zelf kan zorgen voor de bestuiving. Het plaatsen...

Levertijd: 2 - 5 werkdagen — verzending: € 5,99
€ 24,70 bij Tuinexpress.nl

Ginkgo Biloba - Japanse notenboom - Brievenbusboompje

De oudste boom op aarde - de Ginkgo Biloba - verzenden door de brievenbus? Bij Plantje.nl doen we het! De Ginkgo biloba, ook wel bekend onder de naam Japanse notenboom, heeft de opkomst en ondergang van de dinosauriërs meegemaakt, en kan uitgroeien tot een metershoog exemplaar. Je kunt hem ook klein houden als bonsai boompje. Ook leuk om cadeau te geven! * Ginkgo biloba (Japanse notenboom) * Potje van Nederlands olifantsgras * Inclusief flyer met leuke weetjes en verzorgingstips * Duurzamere verzending: los besteld, wordt deze geleverd door de brievenbus * Kijk ook eens bij onze andere brievenbus boompjes (https://www.plantje.nl/brievenbus-plantjes/)! Hoewel het brievenbusboompje natuurlijk in een ontzettend leuke verpakking zit, kan deze daar niet eeuwig in blijven. Het boompje heeft licht en water nodig om in leven te blijven. Daarom wordt aangeraden het boompje binnen twee dagen uit de verpakking te halen. Denk hier dus ook aan wanneer je dit brievenbusboompje als cadeau wil geven.

Levertijd: vandaag besteld voor 15:00 is morgen in huis — verzending: € 5,95
€ 12,99 bij Plantje.nl
Filteren
Sitemap Blogs
© 2024 — bomenonline.nl — development by Harris Software