Es boom

De es is één van de grootste bomen die je in Nederland en België langs de weg of in een park ziet staan. Ze vallen op door hun rechte stam, 30 cm lange en smalle bladeren met een fijn gezaagde rand, zwarte winterknoppen en langwerpige zaadomhulsels die de hele winter door aan de es boom blijven hangen. De bladeren vallen in het najaar groen van de boom. Er zijn drie verschillende soorten es bomen te onderscheiden: de gewone es, smalbladige es en de pluimes.

Gewone es boom, smalbladige es boom en pluimes

De gewone es heeft zwarte knoppen. In de winter herken je deze es aan de gladde bast en opvallend grote zwarte (blad)knoppen. De kroon is rond of ovaal. Voordat de bladeren uitlopen, krijgt de boom purperrode bloempluimen. Deze staan in het begin rechtop en gaan later in trossen hangen. De smalbladige es heeft donkerbruine knoppen. De bloeiwijze van de pluimes lijkt op een pluim. Hij heeft bruine ‘vleugeltjes’ als vrucht. De bloeiwijze van de pluimes is opvallender dan die van de gewone es, terwijl de vruchten juist kleiner zijn. Er kunnen wel meer dan honderdduizend vruchten aan een boom hangen. De gevleugelde nootvruchten blijven in trossen aan de es boom hangen.

Es kopen

Je kunt het hele jaar door een es boom in pot kopen. Bomen met een kale wortel en kluit zijn van half oktober tot eind april te verkrijgen. Ga je een es kopen? Vergeet dan niet de eerste vijf jaar een boompaal naast de boom te plaatsen om te voorkomen dat hij omvalt bij harde wind. Gebruik daarnaast speciale aanplantgrond bij het planten. Bij Bomen Online kun je gemakkelijk kijken welke verschillende es bomen er te koop zijn. Filter het aanbod bijvoorbeeld op standplaats, hoogte of bloeiseizoen en je ziet direct wat de mogelijkheden zijn.

Populaire Es bomen

Onderstaand enkele populaire es bomen.

- Gewone es

- Smalbladige es

- Pluimes

Er zijn 0 bomen gevonden

Filteren
Sitemap Blogs
© 2023 — bomenonline.nl — development by Harris Software