Trompetboom

De trompetboom, ook wel catalpa genoemd, komt het beste tot zijn recht op een plek waar hij kan uitgroeien tot een boom van zo’n 15 meter hoog. We zien de trompetboom vaak op een stam, de zogenaamde bolcatalpa. Deze bladverliezende boom heeft mooie (goud)gele of groene bladeren in het voorjaar. De grote bladeren zijn hartvormig en 10 tot 25 cm lang. Een mooie boom om langs een oprit of erfafscheiding te plaatsen! En wist je dat de trompetboom ook prima dienstdoet als muggenverjager?

De catalpa snoeien

Een catalpa dien je in het vroege voorjaar te snoeien, na de vorst. Als je hem helemaal terugsnoeit tot op de bol, schiet hij het mooiste uit. Wanneer je de boom niet klein meer houdt, als de boom wat ouder is, gaat hij mooi bloeien. In juli kun je dan grote, crème witte bloemen in de boom verwachten. Deze bloemen worden, als het lang warm genoeg is, tot ongeveer september vervangen door peulvormige vruchten van zo’n 20-25 cm groot. Zeker wanneer de bloemen in bloei staan is de trompetboom een prachtige verschijning.

Trompetboom kopen

Je kunt de catalpa bignonioides of trompetboom kopen in meerdere stamhoogtes. De bol is dan geënt op een stam waarvan je de juiste hoogte kiest. De boom groeit vervolgens zo’n 20 cm per jaar. Vergeet, wanneer je een trompetboom gaat kopen, niet om de eerste vijf jaar een boompaal naast de catalpa te plaatsen voor de stevigheid. Je hoeft dan bij harde wind niet bang te zijn dat de boom omwaait. Een catalpa slaat het beste aan wanneer je aanplantgrond met bestaande grond mengt als je hem plant. Van half oktober tot eind april kun je ook (bol)catalpa’s met kale wortel en kluit kopen. Een aantal bekende trompetbomen:

- Groene bolcatalpa (catalpa bignonioides nana)

- Gele bolcatalpa (catalpa bignonioides aurea)  

Er zijn 0 bomen gevonden

Filteren
Sitemap Blogs
© 2024 — bomenonline.nl — development by Harris Software