5 mogelijkheden om variatie in je tuin aan te brengen

Of je nu een design tuin hebt of een gewone simpele tuin: een tuin krijgt al snel een beetje een saaie uitstraling. Altijd maar dezelfde plantjes, boompjes en struikjes wordt nogal eentonig. Het is dus leuk om af en toe wat variatie in je tuin aan te brengen. Maar het is zonde als je daarvoor telkens vaste planten moet vervangen of de hele tuin op de schop wilt doen. Gelukkig kun je ook op subtielere manieren variatie in je tuin aanbrengen. Check deze 5 mogelijkheden eens!

1. Werk met bloembakken

Bloembakken zijn bedoeld voor bloemen die kortere tijd staan. Zet er leuke eenjarige plantjes in, die je regelmatig kunt vervangen. Ook bloembollen lenen zich goed voor bloembakken. Kies je voor kleinere plantenbakjes, dan kun je ze ook nog regelmatig verplaatsen. Een klein plantenbakje is handiger en je kunt ze leuk met elkaar combineren. Zo varieer je gemakkelijk in je tuin en krijg je in een handomdraai een andere look.  

2. Speel met kleuren

Speel met de kleuren in je tuin. Je kunt bijvoorbeeld verschillende planten combineren die in andere kleuren bloeien. Sommige bloemen kun je ook beïnvloeden in kleur. Je kunt bijvoorbeeld hortensia’s kleuren door meer of minder kalk toe te voegen aan de grond. Bloembollen zijn erg leuk om verschillende bloemen, kleuren en vormen met elkaar te combineren. In het najaar worden de meeste voorjaarsbloeiers geplant. Over een half jaartje ziet je tuin er prachtig bloeiend uit!

3. Verrassende elementen

Bedenk eens iets dat echt verrassend is in de tuin. Dat kan bijvoorbeeld een opvallend beeldje zijn. Maar ook aparte objecten kunnen een mooi centrum van aandacht vormen. Een waterput, een molen of een tuinkabouter zijn hier geschikt voor. Ook een fonteintje kan de aandacht vragen. Kies je voor een klein object, dan kun je het regelmatig wisselen. Ga je voor een vast element, zoals een waterput, dan kun je de details aanpassen, zoals de beplanting eromheen.  

4. Verschillende soorten planten

Planten blijven het belangrijkst in een tuin. Wil je graag variatie, dan kies je veel verschillende planten die bij elkaar passen. Maak een border van hogere en lagere planten, die liefst allemaal op verschillende tijden bloeien. Maak een bloeikalender en zorg dat er elk jaargetijde een aantal planten aan het bloeien is. Dat is het mooist en zo heb je altijd wat leuks in de tuin. Kijk ook goed wanneer je struiken moet snoeien en wat de beste tijd is om bloembollen te planten.

5. Variatie door goed onderhoud

Een tuin ziet er ook sneller saai of lelijk uit als hij slecht onderhouden wordt. Haal onkruid meteen weg of maak het dood met kokend water. Zorg dat grind er fris en opgeharkt uitziet. Strooi regelmatig wat mest of houtsnippers tussen de planten. Regelmatig goed snoeien zorgt voor een verzorgde look voor je planten. Maak de bestrating zeker in het voorjaar en het najaar grondig schoon zodat het er weer helder uitziet. En vergeet ook niet om de gevel wat op te vrolijken en regelmatig schoon te maken. Variatie in je tuin kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld regelmatig zorgen voor wisseling van planten of elementen. Maar ook terugkerende zaken kunnen zorgen voor een meer gevarieerde tuin. Zo kan een flinke onderhoudsbeurt ook zorgen voor een heel andere look, zonder dat het je geld kost. Variatie in je tuin is leuk, houdt de tuin levendig en zorgt voor een betere uitstraling van zowel de tuin als je huis.

Sitemap Blogs
© 2024 — bomenonline.nl — development by Harris Software