Abrikozenbomen

De abrikozenboom lijkt wel wat op de perzik en de nectarine, maar is toch van een andere soort. Hoewel ze wel verre familie zijn, kunnen ze onderling niet gekruist worden. Abrikozen zijn stevige steenvruchten die vooral erg lekker zijn in allerlei gerechten. In het voorjaar bloeit de boom met mooie bloemen, die wat groter zijn dan de gemiddelde bloesem.

Abrikozenboom: welke vorm kies je?

Net als de appelboom en perenboom kan ook de abrikozenboom in heel veel vormen voorkomen. Zo is er de struikvorm, die niet op een stam groeit. De abrikozenstruik kan wel groot worden, maar kan teruggesnoeid worden tot ongeveer 150 cm hoog. Je kunt de vruchten plukken zonder dat je een ladder nodig hebt. De halfstam abrikoos is wat groter en kan zo’n 250 cm hoog worden. Dit is een echte boomvorm met een stam van 50-100 cm hoog. Verder is er nog de hoogstam abrikozenboom, die nog hoger kan worden. Een volwassen hoogstam abrikozenboom kan zo’n 5-6 meter hoog worden. Je hebt dan een flinke ladder nodig om de vruchten te kunnen plukken.

Zelf een abrikozenboom kweken

Je kunt zelf een abrikozenboom kweken. Een nadeel is dat hij dan vrijwel altijd erg groot wordt en zelf een stam vormt. Je moet de boom in het begin nauwkeurig snoeien om wildgroei te voorkomen, maar de snoei kan ziektes veroorzaken. Verder heb je vooral veel geduld nodig. Een abrikozenboom kweken kost heel veel tijd: vaak heb je minstens 4-6 jaar nodig om een boompje te kweken dat vruchten kan dragen. Verder is de kans groot dat je zelfgekweekte abrikozenboom helemaal geen vrucht gaat dragen (steriel is). Wil je graag meteen vruchten oogsten van je boom, dan kun je beter een wat grotere abrikozenboom kopen.

Abrikozenboom in Nederland

De abrikozenboom hoort eigenlijk niet echt thuis in Nederland. Toch kan de abrikozenboom in Nederland goed overleven. Bij hele jonge bomen kan het nodig zijn om ze af te dekken in de winter, maar in principe is de boom goed winterhard. Omdat de abrikozenboom eigenlijk voorkomt in warmere gebieden, moet hij op een beschutte plek in de tuin worden geplant. De plaats moet bovendien zo zonnig mogelijk zijn. De abrikozenboom staat ook in de zomer het liefst het grootste deel van de dag in de volle zon. Dan zullen de vruchten ook het lekkerst worden.

Onderhoud van de abrikozenboom

In tegenstelling tot de meeste andere fruitbomen moet je de abrikozenboom zo weinig mogelijk snoeien. Doe het alleen als het echt moet en smeer de snoeiwonden dan meteen in met wondbalsem. De bomen kunnen lang nabloeden en zijn dan gevoelig voor allerlei ziektes. Daarom snoei je alleen takken die je erg storen en takken de kruislings groeien. Deze laatste kunnen de boom namelijk ook verwonden.

De abrikozenboom is van alle fruitbomen de enige die vrijwel geen onderhoud nodig heeft. Hoewel bijvoorbeeld perzikbomen ook weinig snoei nodig hebben, moeten ze wel één keer per jaar worden uitgedund. De abrikoos kan wel vrij groot worden, maar is niet bestand tegen regelmatige snoei. Daarom heb je wel wat ruimte nodig om een abrikozenboom in de tuin te nemen. Abrikozenbomen zijn prachtige bomen die erg mooi kunnen bloeien en die veel vruchten dragen als ze op een zonnige standplaats staan. Heb je er geen ruimte voor, dan kun je beter een pruimenboom kopen. De vruchten lijken het meest op elkaar, maar de pruimenboom blijft kleiner en is gemakkelijker te snoeien.

Er zijn 5 bomen gevonden

Halfstam dikke Abrikozenboom Prunus armeniaca 'Hongaarse

De Prunus armeniaca 'Hongaarse' is een Hongaars ras abrikozenboom die in februari met roze witte bloemen bloeit. Prunus armeniaca 'Hongaarse' is een goede zelfbestuiver maar kan ook goed worden bestoven door andere abrikozenbomen die gelijktijdig bloeien. De bestuiving vind al plaats in februari, er zijn dan nog maar weinig insekten actief, de boom kan worden geholpen met bestuiving door het stuifmeel over te brengen met een kwast. De abrikozen zijn klein, geeloranje van kleur en in augustus kunnen ze geplukt worden, staat de boom onder glas dan rijpen de eerste vruchten al af in juli. De abrikozen zijn vers te eten maar nog beter geschikt om te verwerken. Het best is om niet te soeien, moet dit toch gebeuren verwijder dan het snoeiafval en smeer de snoeiwonden in met wondbalsem omdat ze gevoelig zijn voor ziektes. De Prunus armeniaca 'Hongaarse' moet in de volle zon staan op een warme beschutte plek. Bij het planten is het goed om Aanplantgrond te mengen door de bestaande grond voor een goede structuur. Het is een oudere fruitboom van minimaal 12 jaar oud. Direct goede vruchtopbrengst en sterk in de groei direct na het planten.

Levertijd: 15-20 werkdagen — verzending: € 14,95
€ 224,75 bij Tuinplant

Abrikozenboom Prunus armeniaca 'Bredase'

De Prunus armeniaca Bredase is een oud Nederlands ras abrikozenboom die in maart met roze witte bloemen bloeit. Prunus armeniaca Bredase is een goede zelfbestuiver maar kan ook goed worden bestoven door andere abrikozenbomen die gelijktijdig bloeien. De bestuiving vind al plaats in maart, er zijn dan nog maar weinig insekten actief, de boom kan worden geholpen met bestuiving door het stuifmeel over te brengen met een kwast. De abrikozen zijn klein, geeloranje van kleur en in augustus kunnen ze geplukt worden, staat de boom onder glas dan rijpen de eerste vruchten al af in juli. De abrikozen zijn vers te eten maar nog beter geschikt om te verwerken. Het best is om niet te soeien, moet dit toch gebeuren verwijder dan het snoeiafval en smeer de snoeiwonden in met wondbalsem omdat ze gevoelig zijn voor ziektes. De Prunus armeniaca Bredase moet in de volle zon staan op een beschutte plek het liefst tegen een muur richting het zuiden. Bij het planten is het goed om een boompaal te plaatsen bij de bomen en aanplantgrond te mengen door de bestaande grond voor een goede structuur.

Levertijd: 15-20 werkdagen — verzending: € 9,95
€ 26,95 bij Tuinplant

Abrikozenboom Prunus armeniaca 'Moorpark'

De Prunus armeniaca 'Moorpark' is een Engels ras abrikozenboom die in maart met roze rode bloemen bloeit. Prunus armeniaca 'Moorpark' is een goede zelfbestuiver maar kan ook goed worden bestoven door andere abrikozenbomen die gelijktijdig bloeien. De bestuiving vind al plaats in maart, er zijn dan nog maar weinig insekten actief, de boom kan worden geholpen met bestuiving door het stuifmeel over te brengen met een kwast. De abrikozen zijn groot, geeloranje van kleur en in augustus kunnen ze geplukt worden, staat de boom onder glas dan rijpen de eerste vruchten al af in juli. De abrikozen zijn lekker om vers te eten maar ook geschikt om te verwerken. Het best is om niet te soeien, moet dit toch gebeuren verwijder dan het snoeiafval en smeer de snoeiwonden in met wondbalsem omdat ze gevoelig zijn voor ziektes. De Prunus armeniaca 'Moorpark' moet in de volle zon staan op een warme beschutte plek. Bij het planten is het goed om een boompaal te plaatsen bij de bomen en aanplantgrond te mengen door de bestaande grond voor een goede structuur.

Levertijd: 15-20 werkdagen — verzending: € 9,95
€ 26,95 bij Tuinplant

Abrikozenboom Prunus armeniaca 'Tros Oranje'

De Prunus armeniaca 'Tros Oranje' is een goed Nederlands ras abrikozenboom die in februari/maart met roze witte bloemen bloeit. Prunus armeniaca 'Tros Oranje' is een goede zelfbestuiver maar kan ook goed worden bestoven door andere abrikozenbomen die gelijktijdig bloeien. De bestuiving vind al plaats in februari/maart, er zijn dan nog maar weinig insekten actief, de boom kan worden geholpen met bestuiving door het stuifmeel over te brengen met een kwast. De abrikozen zijn klein, geeloranje van kleur en eind juli tot begin augustus kunnen ze geplukt worden, staat de boom onder glas dan rijpen de eerste vruchten al af begin juli. De abrikozen zijn vers te eten maar ook geschikt om te verwerken in jam. Het best is om niet te soeien, moet dit toch gebeuren verwijder dan het snoeiafval en smeer de snoeiwonden in met wondbalsem omdat ze gevoelig zijn voor ziektes. De Prunus armeniaca 'Tros Oranje' moet in de volle zon staan op een beschutte plek het liefst tegen een muur richting het zuiden. Bij het planten is het goed om een boompaal te plaatsen bij de bomen en aanplantgrond te mengen door de bestaande grond voor een goede structuur.

Levertijd: 15-20 werkdagen — verzending: € 9,95
€ 26,95 bij Tuinplant

Abrikozenboom Prunus armeniaca 'Hongaarse'

De Prunus armeniaca 'Hongaarse' is een Hongaars ras abrikozenboom die in februari met roze witte bloemen bloeit. Prunus armeniaca 'Hongaarse' is een goede zelfbestuiver maar kan ook goed worden bestoven door andere abrikozenbomen die gelijktijdig bloeien. De bestuiving vind al plaats in februari, er zijn dan nog maar weinig insekten actief, de boom kan worden geholpen met bestuiving door het stuifmeel over te brengen met een kwast. De abrikozen zijn klein, geeloranje van kleur en in augustus kunnen ze geplukt worden, staat de boom onder glas dan rijpen de eerste vruchten al af in juli. De abrikozen zijn vers te eten maar nog beter geschikt om te verwerken. Het best is om niet te soeien, moet dit toch gebeuren verwijder dan het snoeiafval en smeer de snoeiwonden in met wondbalsem omdat ze gevoelig zijn voor ziektes. De Prunus armeniaca 'Hongaarse' moet in de volle zon staan op een warme beschutte plek. Bij het planten is het goed om een boompaal te plaatsen bij de bomen en aanplantgrond te mengen door de bestaande grond voor een goede structuur.

Levertijd: 15-20 werkdagen — verzending: € 9,95
€ 26,95 bij Tuinplant
Filteren
Sitemap Blogs
© 2021 — bomenonline.nl — development by Harris Software