De kersenboom is erg bekend in de (sier)tuin. Dat komt omdat kersenbomen een werkelijk prachtige bloesem kunnen dragen. Sierkersen dragen geen eetbare vruchten, maar andere kersenbomen wel. Wil jij een echte kersenboom of een sierkers kopen?
Er zijn enkele rassen van kersenbomen die zichzelf bestuivend. Zo’n zelfbestuivende kersenboom is best handig, want dan kan de boom ook vrucht dragen zonder dat er andere bomen in de buurt zijn. Maar de meeste kersensoorten zijn niet zelfbestuivend. Je hebt dan een andere kersenboom in de buurt nodig voor de bestuiving. Er zijn tegenwoordig schattige kleine kersenbomen en mini kersenbomen in pot, waarvan je er gemakkelijk twee of meer in de tuin kwijt kunt. Bij een sierkers, zoals de Chinese kers, is bestuiving helemaal niet van belang. Deze bomen geven altijd een prachtige bloesem, maar ze geven nauwelijks vrucht.
De wilde kersenboom komt eigenlijk altijd uit de vrucht van een kersenboom die zelf is gegroeid. De meeste ‘tamme’ kersenbomen worden op een stam geënt. Dat komt omdat kersen heel onvoorspelbaar kunnen zijn in hun ontwikkeling. Door te enten worden ze wat voorspelbaarder en eenvoudiger in onderhoud. Er zijn hoogstam kersen die wel 15 meter groot kunnen worden, maar er zijn ook kleinere soorten. En kies je voor een langzaam groeiende laagstam kersenboom, dan zal deze nooit echt heel groot worden.
Kersenbomen worden gesnoeid na de oogst, in tegenstelling tot veel inheemse fruitbomen, zoals perenbomen. Na de oogst is een goed moment om de kersenboom uit te dunnen en overtollige takken weg te halen. Bij kersen is het heel belangrijk dat je zorgt dat er geen kruisende takken zijn die elkaar kunnen raken. Als ze elkaar raken kunnen ze gaan schuren, wat wonden kan veroorzaken. De wonden gaan moeilijk weer dicht en kunnen leiden tot ziekte van de boom. De snoei is verder niet moeilijk en zeker bij langzaam groeiende rassen heb je weinig onderhoud aan de kersenboom.
Er zijn eigenlijk drie hoofdsoorten van kersen. Je hebt de zoete kers, de zure kers en de kers die een beetje in het midden zit. Het is afhankelijk van het type kersenboom welke eisen de boom aan de grond stelt. Een zoete kers is veeleisender dan een zure kers. De grond moet voor de zoete kers open, luchtig, vochtig en waterdoorlatend zijn. Je moet de grond dus goed voorbereiden. Dat is bij een zure kers minder belangrijk. De kers die qua smaak tussen beide soorten in zit, is ook qua grondeisen een gemiddelde tussen de twee.
Een kersenboom kopen biedt je haast oneindig veel keuzes. Er zijn meer dan 20 soorten kersen, elk met eigen voor- en nadelen. Toch kun je globaal wel de scheiding aanhouden van zure en zoete kersen. Als je daarnaast rekening houdt met de hoogte van de boom, ben je al een eind op weg. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een leikers, die groeit zoals een leiboom. Of je gaat voor een leuke kers op laagstam zodat de boom niet te groot wordt. In een grote tuin kun je juist gaan voor een hoogstam kersenboom, zodat je echt kunt genieten van de pracht van zo’n boom. Niet alleen de bloesem is prachtig, maar ook het blad is mooi en geeft de boom een volle uitstraling.
Bekijk ook andere fruitbomen zoals appelbomen of pruimenbomen.
“HIER KERSEN ETEN” Een term die u in de kersentijd veel tegenkomt langs de weg. Maak maar eens een ritje door de Betuwe en u zal deze borden veelvuldig tegenkomen. Meestal staan ze aan de rand van een kersenboomgaard. De kersenboomgaard kenmerkt zich door de prachtige bloesem in mei waarna er een groot net over de kersenboom gespannen wordt om te voorkomen dat spreeuwen zich te goed doen aan dit heerlijke nazomerfruit. En dan, in juni, zijn de eerste kersen rood. De verkoop gaat door tot september maar de meeste kersen worden in juni en juli geplukt. De meeste mensen houden van die stevige, zoete en knapperige vleeskersen. Maar, er zijn ook zure kersen. Deze worden ook wel krieken genoemd. Ook de kleur van de diverse kersenrassen varieert nogal.Kersen Prunus av Lapins: Standplaats: zon / halfschaduw Bloeitijd: april Pluktijd: juli / augustus Snoeitijd: oktober / december Bestuiving: Zelfbestuivend Winterhard: JaVoedingswaarde:Gezond zijn kersen ook! Ze bevatten veel koolhydraten, calcium en vitamine C. Bewaren:Kersen bewaart u het beste in de groentelade van de koelkast. Liefst niet op elkaar gestouwd in een plastic zak maar uitgespreid op een bord of schoteltje. Zo voorkomt u kneuzingen en u voorkomt dat een rotte kers de andere kersen aansteekt. Maar, dit heerlijke fruit ligt ook bij u toch geen dagen in de koelkast? Wondertree:De Wonder Tree is een innovatieve boom waarmee Fruithof een grote stap zet richting een super compacte fruitboom. Al op jonge leeftijd geven de bomen gegarandeerd lekkere én super gezonde vruchten. Het grote voordeel van een compacte boom is dat deze nu voor een veel groter publiek beschikbaar wordt. Een grote tuin is echt niet meer nodig, deze Wonder Tree past ook in iedere kleinere tuin en kan zelfs in een grote pot op balkon of terras.
“HIER KERSEN ETEN” Een term die u in de kersentijd veel tegenkomt langs de weg. Maak maar eens een ritje door de Betuwe en u zal deze borden veelvuldig tegenkomen. Meestal staan ze aan de rand van een kersenboomgaard. De kersenboomgaard kenmerkt zich door de prachtige bloesem in mei waarna er een groot net over de kersenboom gespannen wordt om te voorkomen dat spreeuwen zich te goed doen aan dit heerlijke nazomerfruit. En dan, in juni, zijn de eerste kersen rood. De verkoop gaat door tot september maar de meeste kersen worden in juni en juli geplukt. De meeste mensen houden van die stevige, zoete en knapperige vleeskersen. Maar, er zijn ook zure kersen. Deze worden ook wel krieken genoemd. Ook de kleur van de diverse kersenrassen varieert nogal.Kersen Prunus av Sunburst: Standplaats: zon / halfschaduw Bloeitijd: april Pluktijd: juli Snoeitijd: oktober / december Bestuiving: Zelfbestuivend Winterhard: JaVoedingswaarde:Gezond zijn kersen ook! Ze bevatten veel koolhydraten, calcium en vitamine C. Bewaren:Kersen bewaart u het beste in de groentelade van de koelkast. Liefst niet op elkaar gestouwd in een plastic zak maar uitgespreid op een bord of schoteltje. Zo voorkomt u kneuzingen en u voorkomt dat een rotte kers de andere kersen aansteekt. Maar, dit heerlijke fruit ligt ook bij u toch geen dagen in de koelkast? Wondertree:De Wonder Tree is een innovatieve boom waarmee Fruithof een grote stap zet richting een super compacte fruitboom. Al op jonge leeftijd geven de bomen gegarandeerd lekkere én super gezonde vruchten. Het grote voordeel van een compacte boom is dat deze nu voor een veel groter publiek beschikbaar wordt. Een grote tuin is echt niet meer nodig, deze Wonder Tree past ook in iedere kleinere tuin en kan zelfs in een grote pot op balkon of terras.
“HIER KERSEN ETEN” Een term die u in de kersentijd veel tegenkomt langs de weg. Maak maar eens een ritje door de Betuwe en u zal deze borden veelvuldig tegenkomen. Meestal staan ze aan de rand van een kersenboomgaard. De kersenboomgaard kenmerkt zich door de prachtige bloesem in mei waarna er een groot net over de kersenboom gespannen wordt om te voorkomen dat spreeuwen zich te goed doen aan dit heerlijke nazomerfruit. En dan, in juni, zijn de eerste kersen rood. De verkoop gaat door tot september maar de meeste kersen worden in juni en juli geplukt. De meeste mensen houden van die stevige, zoete en knapperige vleeskersen. Maar, er zijn ook zure kersen. Deze worden ook wel krieken genoemd. Ook de kleur van de diverse kersenrassen varieert nogal.Kersen Prunus av Regina: Standplaats: zon / halfschaduw Bloeitijd: mei Pluktijd: juli Snoeitijd: oktober / december Bestuiving: Zelfbestuivend, maar d.m.v. kruisbestuiving met o.a. Kordia of Lapins meer succes. Winterhard: JaVoedingswaarde:Gezond zijn kersen ook! Ze bevatten veel koolhydraten, calcium en vitamine C. Bewaren:Kersen bewaart u het beste in de groentelade van de koelkast. Liefst niet op elkaar gestouwd in een plastic zak maar uitgespreid op een bord of schoteltje. Zo voorkomt u kneuzingen en u voorkomt dat een rotte kers de andere kersen aansteekt. Maar, dit heerlijke fruit ligt ook bij u toch geen dagen in de koelkast? Wondertree:De Wonder Tree is een innovatieve boom waarmee Fruithof een grote stap zet richting een super compacte fruitboom. Al op jonge leeftijd geven de bomen gegarandeerd lekkere én super gezonde vruchten. Het grote voordeel van een compacte boom is dat deze nu voor een veel groter publiek beschikbaar wordt. Een grote tuin is echt niet meer nodig, deze Wonder Tree past ook in iedere kleinere tuin en kan zelfs in een grote pot op balkon of terras.
Kersenboom (prunus avium "Stella") fruitbomen Kersenboom Stella geeft prachtige roze bloesem in het voorjaar. Na bestuiving groeit de bloesem uit tot heerlijke zoete donkerrode kersen. Stella is een zelfbestuivende kersenboom, maar het best...
Kersenboom (prunus avium "Lapins") fruitbomen De Lapins is een zeer populaire kersenboom die heerlijk grote, zoete, sappige kersen brengt. Heeft u geen ruimte voor meerdere bomen? De Lapins is een zelfbestuivende kersenboom. Dat betekent da...
“HIER KERSEN ETEN” Een term die u in de kersentijd veel tegenkomt langs de weg. Maak maar eens een ritje door de Betuwe en u zal deze borden veelvuldig tegenkomen. Meestal staan ze aan de rand van een kersenboomgaard. De kersenboomgaard kenmerkt zich door de prachtige bloesem in mei waarna er een groot net over de kersenboom gespannen wordt om te voorkomen dat spreeuwen zich te goed doen aan dit heerlijke nazomerfruit. En dan, in juni, zijn de eerste kersen rood. De verkoop gaat door tot september maar de meeste kersen worden in juni en juli geplukt. De meeste mensen houden van die stevige, zoete en knapperige vleeskersen. Maar, er zijn ook zure kersen. Deze worden ook wel krieken genoemd. Ook de kleur van de diverse kersenrassen varieert nogal.Kersenboom Prunus Regina: Standplaats: zon / halfschaduw Bloeitijd: mei Pluktijd: juli Snoeitijd: oktober / december Bestuiving: Zelfbestuivend, maar d.m.v. kruisbestuiving met o.a. Kordia of Lapins meer succes. Winterhard: JaVoedingswaarde:Gezond zijn kersen ook! Ze bevatten veel koolhydraten, calcium en vitamine C. Bewaren:Kersen bewaart u het beste in de groentelade van de koelkast. Liefst niet op elkaar gestouwd in een plastic zak maar uitgespreid op een bord of schoteltje. Zo voorkomt u kneuzingen en u voorkomt dat een rotte kers de andere kersen aansteekt. Maar, dit heerlijke fruit ligt ook bij u toch geen dagen in de koelkast?
Kersenboom (prunus avium "Hedelfinger") fruitbomen De Hedelfinger is ook wel bekend als Bruine Bigarreau. De kersenboom levert grote donkerrode kersen die zeer sappig zijn en zoet smaken. Het is een kers die veelvuldig gebruikt wordt in des...
“HIER KERSEN ETEN” Een term die u in de kersentijd veel tegenkomt langs de weg. Maak maar eens een ritje door de Betuwe en u zal deze borden veelvuldig tegenkomen. Meestal staan ze aan de rand van een kersenboomgaard. De kersenboomgaard kenmerkt zich door de prachtige bloesem in mei waarna er een groot net over de kersenboom gespannen wordt om te voorkomen dat spreeuwen zich te goed doen aan dit heerlijke nazomerfruit. En dan, in juni, zijn de eerste kersen rood. De verkoop gaat door tot september maar de meeste kersen worden in juni en juli geplukt. De meeste mensen houden van die stevige, zoete en knapperige vleeskersen. Maar, er zijn ook zure kersen. Deze worden ook wel krieken genoemd. Ook de kleur van de diverse kersenrassen varieert nogal.Kersen Prunus av Kordia: Standplaats: zon / halfschaduw Bloeitijd: april Pluktijd: juli Snoeitijd: oktober / december Bestuiving: Zelfbestuivend, maar d.m.v. kruisbestuiving met o.a. Lapins of Sunburst meer succes. Winterhard: JaVoedingswaarde:Gezond zijn kersen ook! Ze bevatten veel koolhydraten, calcium en vitamine C. Bewaren:Kersen bewaart u het beste in de groentelade van de koelkast. Liefst niet op elkaar gestouwd in een plastic zak maar uitgespreid op een bord of schoteltje. Zo voorkomt u kneuzingen en u voorkomt dat een rotte kers de andere kersen aansteekt. Maar, dit heerlijke fruit ligt ook bij u toch geen dagen in de koelkast?
“HIER KERSEN ETEN” Een term die u in de kersentijd veel tegenkomt langs de weg. Maak maar eens een ritje door de Betuwe en u zal deze borden veelvuldig tegenkomen. Meestal staan ze aan de rand van een kersenboomgaard. De kersenboomgaard kenmerkt zich door de prachtige bloesem in mei waarna er een groot net over de kersenboom gespannen wordt om te voorkomen dat spreeuwen zich te goed doen aan dit heerlijke nazomerfruit. En dan, in juni, zijn de eerste kersen rood. De verkoop gaat door tot september maar de meeste kersen worden in juni en juli geplukt. De meeste mensen houden van die stevige, zoete en knapperige vleeskersen. Maar, er zijn ook zure kersen. Deze worden ook wel krieken genoemd. Ook de kleur van de diverse kersenrassen varieert nogal.Kersenboom Prunus d. Sunburst: Standplaats: zon / halfschaduw Bloeitijd: april Pluktijd: juli Snoeitijd: oktober / december Bestuiving: Zelfbestuivend Winterhard: JaVoedingswaarde:Gezond zijn kersen ook! Ze bevatten veel koolhydraten, calcium en vitamine C. Bewaren:Kersen bewaart u het beste in de groentelade van de koelkast. Liefst niet op elkaar gestouwd in een plastic zak maar uitgespreid op een bord of schoteltje. Zo voorkomt u kneuzingen en u voorkomt dat een rotte kers de andere kersen aansteekt. Maar, dit heerlijke fruit ligt ook bij u toch geen dagen in de koelkast?
“HIER KERSEN ETEN” Een term die u in de kersentijd veel tegenkomt langs de weg. Maak maar eens een ritje door de Betuwe en u zal deze borden veelvuldig tegenkomen. Meestal staan ze aan de rand van een kersenboomgaard. De kersenboomgaard kenmerkt zich door de prachtige bloesem in mei waarna er een groot net over de kersenboom gespannen wordt om te voorkomen dat spreeuwen zich te goed doen aan dit heerlijke nazomerfruit. En dan, in juni, zijn de eerste kersen rood. De verkoop gaat door tot september maar de meeste kersen worden in juni en juli geplukt. De meeste mensen houden van die stevige, zoete en knapperige vleeskersen. Maar, er zijn ook zure kersen. Deze worden ook wel krieken genoemd. Ook de kleur van de diverse kersenrassen varieert nogal.Kersenboom Prunus d. Sunburst: Standplaats: zon / halfschaduw Bloeitijd: april Pluktijd: juli Snoeitijd: oktober / december Bestuiving: Zelfbestuivend Winterhard: JaVoedingswaarde:Gezond zijn kersen ook! Ze bevatten veel koolhydraten, calcium en vitamine C. Bewaren:Kersen bewaart u het beste in de groentelade van de koelkast. Liefst niet op elkaar gestouwd in een plastic zak maar uitgespreid op een bord of schoteltje. Zo voorkomt u kneuzingen en u voorkomt dat een rotte kers de andere kersen aansteekt. Maar, dit heerlijke fruit ligt ook bij u toch geen dagen in de koelkast?
Kersenboom (prunus avium "Sunburst") fruitbomen De Sunburst staat bekend als makkelijk te telen ras. De kersenboom bloeit rijkelijk met een lichtroze bloemen in het voorjaar. Het plaatsen van een tweede kersenboom is niet perse nodig aangez...
Kersenboom (prunus avium "Kordia") fruitbomen De Kordia geeft een van de grootste vruchten in zijn soort. Een naam waar de kersenboom ook wel onder bekend staat is 'Attika'. De stevige zoete kersen zijn te plukken in juli. Ook voor ...
Kersenboom (prunus cerasus "Morel") fruitbomen De Morel is een zelfbestuivende kersenboom. De Morel is de bekendste in zijn soort als we het over zure kersen hebben en staat ook wel bekend als 'kriek'. De helderrode kersen worden vo...
Kersenboom (prunus avium "Regina") fruitbomen De Regina is een van de meest geliefde kersenbomen om zelf in de tuin te plaatsen. De lichtroze bloesem in het voorjaar is al een feest om te zien. Daarnaast levert deze kersenboom een hoge prod...
Kersenboom (prunus avium "Dubbele Meikers") fruitbomen Deze kersenboom staat op een Gisela 5 onderstam. Dit houdt in dat de boom een laagstam is, waardoor u makkelijker kunt werken met de boom en dat de boom tevens geschikt is voor de klein...
Kersenboom mix fruitbomen Het lijkt onmogelijk maar het is echt waar; deze kersenboom is geënt met maar liefst 5 verschillende kersensoorten aan één boom! Dit geeft niet enkel een heel leuk zicht; al die verschillende tinten rood f...