Kersenbomen

De kersenboom is erg bekend in de (sier)tuin. Dat komt omdat kersenbomen een werkelijk prachtige bloesem kunnen dragen. Sierkersen dragen geen eetbare vruchten, maar andere kersenbomen wel. Wil jij een echte kersenboom of een sierkers kopen?

De bestuiving van de kersenboom

Er zijn enkele rassen van kersenbomen die zichzelf bestuivend. Zo’n zelfbestuivende kersenboom is best handig, want dan kan de boom ook vrucht dragen zonder dat er andere bomen in de buurt zijn. Maar de meeste kersensoorten zijn niet zelfbestuivend. Je hebt dan een andere kersenboom in de buurt nodig voor de bestuiving. Er zijn tegenwoordig schattige kleine kersenbomen en mini kersenbomen in pot, waarvan je er gemakkelijk twee of meer in de tuin kwijt kunt. Bij een sierkers, zoals de Chinese kers, is bestuiving helemaal niet van belang. Deze bomen geven altijd een prachtige bloesem, maar ze geven nauwelijks vrucht.

Kersenboom op stam

De wilde kersenboom komt eigenlijk altijd uit de vrucht van een kersenboom die zelf is gegroeid. De meeste ‘tamme’ kersenbomen worden op een stam geënt. Dat komt omdat kersen heel onvoorspelbaar kunnen zijn in hun ontwikkeling. Door te enten worden ze wat voorspelbaarder en eenvoudiger in onderhoud. Er zijn hoogstam kersen die wel 15 meter groot kunnen worden, maar er zijn ook kleinere soorten. En kies je voor een langzaam groeiende laagstam kersenboom, dan zal deze nooit echt heel groot worden.

Het onderhoud van kersenbomen

Kersenbomen worden gesnoeid na de oogst, in tegenstelling tot veel inheemse fruitbomen, zoals perenbomen. Na de oogst is een goed moment om de kersenboom uit te dunnen en overtollige takken weg te halen. Bij kersen is het heel belangrijk dat je zorgt dat er geen kruisende takken zijn die elkaar kunnen raken. Als ze elkaar raken kunnen ze gaan schuren, wat wonden kan veroorzaken. De wonden gaan moeilijk weer dicht en kunnen leiden tot ziekte van de boom. De snoei is verder niet moeilijk en zeker bij langzaam groeiende rassen heb je weinig onderhoud aan de kersenboom.

Zure en zoete kersen

Er zijn eigenlijk drie hoofdsoorten van kersen. Je hebt de zoete kers, de zure kers en de kers die een beetje in het midden zit. Het is afhankelijk van het type kersenboom welke eisen de boom aan de grond stelt. Een zoete kers is veeleisender dan een zure kers. De grond moet voor de zoete kers open, luchtig, vochtig en waterdoorlatend zijn. Je moet de grond dus goed voorbereiden. Dat is bij een zure kers minder belangrijk. De kers die qua smaak tussen beide soorten in zit, is ook qua grondeisen een gemiddelde tussen de twee.

Tips bij het kopen van een kersenboom

Een kersenboom kopen biedt je haast oneindig veel keuzes. Er zijn meer dan 20 soorten kersen, elk met eigen voor- en nadelen. Toch kun je globaal wel de scheiding aanhouden van zure en zoete kersen. Als je daarnaast rekening houdt met de hoogte van de boom, ben je al een eind op weg. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een leikers, die groeit zoals een leiboom. Of je gaat voor een leuke kers op laagstam zodat de boom niet te groot wordt. In een grote tuin kun je juist gaan voor een hoogstam kersenboom, zodat je echt kunt genieten van de pracht van zo’n boom. Niet alleen de bloesem is prachtig, maar ook het blad is mooi en geeft de boom een volle uitstraling. 

Bekijk ook andere fruitbomen zoals appelbomen of pruimenbomen.

Er zijn 0 bomen gevonden

Filteren
Sitemap Blogs
© 2025 — bomenonline.nl — development by Harris Software