Oude fruitbomen

Een oude fruitboom is een boom die al minimaal 8 jaar oud is. De meeste oude fruitbomen zijn nog ouder. Waarom je hiervoor zou kiezen? Omdat de boom dan al helemaal gevormd is. Je hebt van een oude fruitboom al meteen (veel) vrucht en de boom heeft minder onderhoud nodig dan een jonge boom.

Een oude fruitboom kopen

Er worden al langere tijd oude fruitbomen te koop aangeboden. Ze werden in eerste instantie vooral aangeplant om hun mooie, doorleefde uitstraling. Stel je voor dat je op een boerderij woont en je wilt eens iets anders in de tuin. Een oude fruitboom is dan precies wat je nodig hebt. Hij past uitstekend bij het beeld van een boerderij, geeft meteen vrucht en past goed bij de andere bomen. Als vervanging voor een zieke of dode fruitboom kun je ook heel goed een oude fruitboom kopen. Oude appelbomen doen het meestal heel goed, maar ook de notenboom past zich doorgaans snel aan op zijn nieuwe standplaats.

Welke oude fruitbomen zijn er?

Van vrijwel elke fruitsoort vind je oude fruitbomen. Met name oude appelbomen, perenbomen en kersenbomen zijn populair. Deze bomen moeten zorgvuldig gesnoeid worden in hun jonge jaren om een mooie boom te krijgen. Door te kiezen voor een volgroeid exemplaar heb je een mooi gevormde boom die nog jarenlang zo mooi zal blijven. Bij appelbomen en perenbomen kan het ook wel 4-6 jaar duren voordat je voor het eerst veel vrucht in de boom hebt. Koop je een oude fruitboom, dan zal deze al na 1 jaar vrucht gaan dragen.

Een oude fruitboom planten: de grond

Oude fruitbomen laten zich meestal redelijk goed verplaatsen. Het is wel belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt. De boom moet met wortels en al meegenomen worden. Er moet ook goed gelet worden op de grondsoort waar de boom in is gegroeid. Is de boom opgegroeid in zware kleigrond, dan is het het beste als hij ook nu in dezelfde soort grond wordt geplant. En dat geldt natuurlijk ook voor andere grondsoorten. Het beste is om te kiezen voor een oude fruitboom die redelijk dicht in de buurt, of in elk geval in dezelfde grondsoort, is opgegroeid. Dan is de kans het grootst dat de boom meteen goed aanslaat.

Oude fruitbomen in verschillende maten

Er zijn oude fruitbomen in allerlei maten. Zo heb je de oude fruitboom op hoogstam. Deze is meestal duurder, omdat het verplaatsen van de boom wat meer werk is. Bovendien moet de hoogstam fruitboom vaak met een wat groter transport vervoerd worden. De oude fruitboom op laagstam is wat eenvoudiger te verplaatsen. Oude fruitbomen in pot zijn in principe het eenvoudigst te verplaatsen en zijn daardoor goedkoper in vervoer. Oude fruitbomen hebben meestal ongeveer 1 jaar nodig om te wennen aan hun nieuwe plekje. Afhankelijk van standplaats en snoei zullen ze het jaar daarna weer ruimschoots vrucht dragen. Je hebt dan een volwassen boom in de tuin, zonder het onderhoud en de wachtperiode die je met een jonge fruitboom zou hebben.

Er zijn 0 bomen gevonden

Filteren
Sitemap Blogs
© 2024 — bomenonline.nl — development by Harris Software