Zuurbes

De berberis dankt zijn bijnaam ‘zuurbes’ aan het feit dat hij in het najaar blauwe of roodachtige bessen krijgt. Voordat de bessen komen, krijgt de heester geel getinte bloemen die allerlei insecten als bijen en vlinders aantrekken. Je kunt allerlei kleuren en formaten van de zuurbes kopen. We zetten een aantal bekende soorten voor je op een rijtje:

- Berberis buxifolia ‘Nana’: deze heeft groene bladeren en blijft ’s winters ook groen. Het blad van deze compacte struik lijkt op het blad van de buxus.

- Berberis thunbergii ‘Atropurpurea Nana’: deze heeft opvallend rode bladeren. In het najaar verkleuren de bladeren naar oranje en felrood, waarna de bladeren afvallen. De struik groeit langzaam uit tot een hoogte van zo’n 2 meter.

- Berberis thunbergii ‘Aurea’: dezelfde heester maar dan met gele bladeren en stekelige stengels. In het voorjaar hangen er trossen met bleekgele bloemen met een rode zweem aan de struik.

De bessen van de zuurbes zijn niet alleen geliefd onder vogels, wij kunnen ze ook opeten als ze verwerkt zijn in bijvoorbeeld sap, jam of compote. Ze zijn rijk aan vitamine C.

Berberis / zuurbes kopen

Je kunt de zuurbes op vrijwel alle grondsoorten planten, maar bij voorkeur op zandgrond in de volle zon tot volledige schaduw. Wanneer je een zuurbes gaat kopen, heb je de keuze uit allerlei soorten. Ze hebben echter allemaal met elkaar gemeen dat ze scherpe doorns hebben. Ga je de zuurbes snoeien? Houd hier dan rekening mee. Wil je genieten van de bessen van de zuurbes, dan kun je het beste in het late najaar of in de winter snoeien. De zuurbes zal dan in het voorjaar weer mooi uitschieten.

Bij Bomen Online kun je direct een berberis kopen. Bekijk op je gemak het aanbod en filter op bijvoorbeeld de kleur van de bladeren en de maximale hoogte.

Er zijn 0 bomen gevonden

Filteren
Sitemap Blogs
© 2024 — bomenonline.nl — development by Harris Software