Nectarinebomen

De nectarineboom is een direct familielid van de perzikboom. De bomen verschillen wel wat van elkaar, maar toch lijken ze ook sterk op elkaar. Nectarinebomen doen het meestal heel goed in Nederland en ze kunnen zeer rijke vruchten dragen.

Nectarineboom vs perzikboom

Perzikbomen en nectarinebomen worden vaak in één adem genoemd. Als je kijkt naar hun naam en afkomst, begrijp je waarom. Ze zijn namelijk van dezelfde soort. Beide bomen vallen onder het geslacht Prunus Persica. Ze zijn ook familie van de pruimenbomen, maar die staan er een stukje verder vanaf en zijn heel anders. Perzikbomen en nectarines horen zo dicht bij elkaar dat er zelfs onderlinge kruisingen mogelijk zijn. Ook de snoeiwijze is hetzelfde: ze worden na de oogst gesnoeid. Dat is heel anders dan bijvoorbeeld de appelboom, die juist midden in de winter gesnoeid wordt. Wat is dan het verschil? Het grootste verschil zit in de vruchten: perziken zijn behaard terwijl nectarines een gladde huid hebben. De smaak verschilt ook iets, maar beide vruchten zijn zacht en zoet als ze rijp zijn.

Een nectarineboom kopen

Er zijn verschillende vormen van de nectarineboom. Als je een oude nectarineboom koopt, heb je vaak te maken met een wat oudere soort. Je hebt tegenwoordig ook ‘moderne’ nectarinebomen. Deze zijn doorgaans beter bestand tegen bepaalde ziekten en ze zijn ook gemakkelijker te eten. Ga je een nectarineboom kopen, dan is het verstandig om hier rekening mee te houden. Er zijn ook nectarinebomen die gekruist zijn met perzikbomen.

Zelf een nectarineboom kweken

Je kunt ook zelf een nectarineboom kweken. Als je graag bezig bent in de tuin en je hebt veel geduld, is het leuk om te doen. Het enige dat je nodig hebt is een of meer nectarines. Je eet ze op, waarna je de pit meteen in een pot met grond stopt. Je plant de noot ongeveer 6-8 cm diep. Vervolgens houd je de grond vochtig. Vanaf het moment van zaaien duurt het nog tot het volgende voorjaar voordat de pit begint te kiemen. Geeft de pot in de tussentijd een warme plaats en houd de grond vochtig. Als de kiem goed ontwikkeld is (eind mei) mag de plant naar buiten en kun je hem in de volle grond zetten. Na een langzame start kan de groei van een nectarineboom ineens heel snel gaan. Je zult hem regelmatig moeten snoeien. Het kan wel enkele jaren duren voordat je nectarines kunt oogsten en het komt ook vaak voor dat er helemaal geen vruchten gaan groeien aan een zelfgekweekte nectarineboom.

Nectarinebomen lijken sterk op perzikbomen. Ook de snoeiwijze en groeiwijze zijn ongeveer gelijk. De bomen kunnen ook elkaar bestuiven, maar de vruchten zullen het meest lijken op de moederboom. Er blijven dus nectarines groeien aan je nectarineboom, ook al vindt er bestuiving plaats door een perzikboom. Een nectarineboom is een mooie toevoeging aan de tuin en geeft bovendien heerlijke zoete en zomerse vruchten.

Bekijk ook andere fruitbomen zoals abrikozenbomen en appelbomen.

Er zijn 0 bomen gevonden

Filteren
Sitemap Blogs
© 2024 — bomenonline.nl — development by Harris Software