Hulst

De hulst is een bekende heester. Vooral tijdens de kerstdagen zie je hulst in menig kerststukje terug. Van nature komt hulst, ook wel bekend als ilex aquifolium, in de Nederlandse bossen voor. Hij doet het echter ook goed bij jou in de tuin, als hij de ruimte krijgt om goed te kunnen groeien. Een hulst plant of boom kan namelijk tot wel 10 meter hoog worden.

Vrouwelijke & mannelijke hulst

Hulst is wintergroen, dus het hele jaar door mooi. Er wordt nog onderscheid gemaakt tussen vrouwelijke en mannelijke hulst. Vrouwelijke hulst krijgt in het najaar opvallende rode of gele besjes. Daarvoor moet de vrouwelijke hulst wel eerst bestuift zijn door een mannelijke hulst, in de tweede helft van het voorjaar. Dat is namelijk de tijd dat de mannelijke hulst bloeit met onopvallende kleine witte bloemetjes in kleine trosjes. Een voorbeeld van een mannelijke en een vrouwelijke hulst:

- Ilex meserveae ‘Blue Prince’: deze mannelijke soort zorgt voor een goede bestuiving, maar krijgt zelf geen bessen. Hij bevrucht zijn vrouwelijke variant, de ‘Blue Princess’.

- Ilex meserveae ‘Blue Princess’: deze vrouwelijke soort groeit wat compacter en kleiner. Hij kan tot 400 cm hoog worden en is daardoor ook zeer geschikt als haagplant. Deze soort dankt zijn naam aan het blauwgroene, glimmende, gekartelde blad aan paarse twijgen.

- Ilex aquifolium ‘Aurea Marginata’: een hulst met een verrassend bont blad van goud-bonte, gestekelde bladeren. Wat nog meer bijzonder is aan deze hulst, is dat hij zelfbestuivend is.

Hulst kopen

Wil je een hulst plant of boom, zoals de ilex aquifolium ‘Alaska', kopen? Let dan op dat de hulst in je tuin voldoende plek krijgt om zich te ontwikkelen. Anders loop je het risico op kale plekken of een hulst boom die krom groeit. Snoeien kun je het beste in het voorjaar doen, als de hulst snel uitloopt. Door snoeien zul je uiteindelijk een mooie, volle hulst krijgen. Ook een voedingrijke, losse, licht zure grond met voldoende voeding draagt daaraan bij. Bekijk snel ons aanbod! 

Bekijk ook andere heesters zoals de Perovskia of de Kornoelje.

Er zijn 1 bomen gevonden

Filteren

Gerelateerde pagina's

Japanse roos

0 bomen

Chinees klokje

0 bomen

Exotische planten

0 bomen

Perovskia

0 bomen

Boerenjasmijn

0 bomen

Planten op stam

0 bomen
Sitemap Blogs
© 2024 — bomenonline.nl — development by Harris Software